Decaf – Swiss Water Process

februari 2020

Onze Colombia Excelso is door middel van het Swiss Water Process® cafeïnevrij gemaakt. Dit is een speciaal proces waarbij de cafeïne wordt onttrokken en tegelijkertijd wordt gekeken naar maximaal smaakbehoud. Een groot en belangrijk voordeel van dit proces is dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen. Maar hoe werkt dit dan precies?

 

Het decafeïneren van koffie gaat vaak gepaard met het gebruik van chemische middelen die ervoor zorgen dat de cafeïne uit de groene bonen zich aan de chemicaliën binden. Naast de schadelijke stoffen is een bijkomend nadeel dat er veel smaak verloren gaat.

Bij het Swiss Water Process® is een kleine hoeveelheid groene bonen ondergedompeld om het zogeheten GCE – Green Coffee Extract – te creëren. Dankzij een precieze controle van water, tijd en temperatuur trekt de cafeïne uit de boon in het water. Echter worden er naast de cafeïne ook veel van de aroma’s, smaak en oliën onttrokken.

Het water wordt vervolgens gefilterd door speciale carbon filters die alleen de cafeïne moleculen tegenhouden. Wat uiteindelijk overblijft is het GCE: Green Coffee Extract. Dit zijn alle smaken, oliën en aroma’s die in eerste instantie uit de koffiebonen zijn getrokken, maar dan zonder de cafeïne.

Vervolgens wordt er een nieuwe batch in het reeds gefabriceerde GCE gedompeld. De cafeïne wordt op dezelfde manier uit de boon getrokken. Echter bestaat het extract al uit alle oliën, smaken en aroma’s van de vorige batch waardoor deze niet uit de nieuwe batch worden getrokken. De bonen uit deze batch worden dus ontdaan van hun cafeïne, maar niet van de smaak, aroma’s en oliën.

Uiteindelijk worden de bonen gedroogd en heb je weer een groene boon. Deze bonen kopen wij in en branden we op onze eigen manier. Het resultaat: een koffie die jij zonder (slaap)zorgen om tien uur ’s avonds nog kan drinken. Koop onze Colombia Excelso Decaf hier.

 

Graag nog wat visuele ondersteuning? Check dan onderstaande video: