Beschrijving
Regio Kayanza
Process Gewassen
Variëteit Red Bourbon
Hoogte 1.800m
Koffiekenmerken Burundi
De koffie uit Burundi is bijna volledig afkomstig van kleine koffieboeren en daarmee zijn er dus altijd kleinschalige producties. De provincie Kayanza ligt in het noorden, vlakbij de grens met Rwanda, gelegen op een hoogte van meer dan 1800 meter. Kayanza heeft de reputatie een van de beste koffieproducerende regio’s in Burundi te zijn. Het staat ook bekend als de waterbron van de rivier de Nijl. Er zijn 8 wasstations in Kayanza die hoogwaardige koffiespecialiteiten produceren.
Vanwege de grote hoogte van Kayanza heeft de koffie die hier wordt verbouwd een hoge zuurgraad die wordt vermengd met een fruitige zoetheid. Het heeft een goede body en een lange en zeer zoete afdronk. Over het algemeen heeft deze koffie kenmerken van tropisch fruit (zoals citroen, kers en sinaasappel) en licht zoete chocoladesmaken.
Tip van de brander
Voordat de koffie bij ons op de maler en in het assortiment terechtkomt, is er al op oneindig veel manieren mee geëxperimenteerd in onze koffiebranderij. Onze brander deelt hier zijn ervaringen en zijn beste recept van de Burundi Gahahe.
Eerst geurbeleving na openen van het zakje:
Allereerst intens en romig. Vervolgens ruik je aromas van nougat, donkere chocolade met hints van vanille vla.
Gebruikte zetmethode:
Comandante handmaler, Acaia Pearl weegschaal & Kalita Wave ketel en Kalita Wave dripper.
Recept 1:16 ratio:
25 gram koffie op 400 gram water, met een temperatuur van 93 °C. Ga voor een medium grove maalstand, dit was voor mij 26 clicks op de maler. Ik heb hem al roerend laten bloomen met 75 gram water en 35 sec wachttijd, gevolgd door continu opgieten. Paar keer draaien aan het einde van het opgieten voor een vlak bed en gelijkmatige extractie.
Totale tijd: 2 minuut en 50 seconden.
Smaakbeleving:
Super sappig, butterscotch, witbrood toast en hints van grapefruit.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.