Burundi – Gahahe

 12,30 40,35

De balans in deze Burundi Gahahe is werkelijk subliem. Verwacht tonen van dadel en grapefruit met een zijdezachte afdronk die doet denken aan boterbabbelaar.

Een nieuwe Afrikaanse parel in ons assortiment. Burundi werd lange tijd overschaduwd door zijn Oost-Afrikaanse buurlanden op het gebied van specialty coffee. Echter is elk oogstseizoen weer een feestje, want ze weten keer op keer koffie van uitzonderlijke kwaliteit neer te zetten. Wist je trouwens dat Burundi als tweede Afrikaanse land de Cup of Excellence omarmde.

Wissen

Categorieën , SKU: N/A

Beschrijving

Specificaties

Regio Kayanza

Process Gewassen

Variëteit Red Bourbon

Hoogte 1.800m

Koffiekenmerken Burundi

De koffie uit Burundi is bijna volledig afkomstig van kleine koffieboeren en daarmee zijn er dus altijd kleinschalige producties. De provincie Kayanza ligt in het noorden, vlakbij de grens met Rwanda, gelegen op een hoogte van meer dan 1800 meter. Kayanza heeft de reputatie een van de beste koffieproducerende regio’s in Burundi te zijn. Het staat ook bekend als de waterbron van de rivier de Nijl. Er zijn 8 wasstations in Kayanza die hoogwaardige koffiespecialiteiten produceren.

 

Vanwege de grote hoogte van Kayanza heeft de koffie die hier wordt verbouwd een hoge zuurgraad die wordt vermengd met een fruitige zoetheid. Het heeft een goede body en een lange en zeer zoete afdronk. Over het algemeen heeft deze koffie kenmerken van tropisch fruit (zoals citroen, kers en sinaasappel) en licht zoete chocoladesmaken.

Tip van de brander

Voordat de koffie bij ons op de maler en in het assortiment terechtkomt, is er al op oneindig veel manieren mee geëxperimenteerd in onze koffiebranderij. Onze brander deelt hier zijn ervaringen en zijn beste recept van de Burundi Gahahe.

Eerst geurbeleving na openen van het zakje:

Allereerst intens en romig. Vervolgens ruik je aromas van nougat, donkere chocolade met hints van vanille vla.

Gebruikte zetmethode:

Comandante handmaler, Acaia Pearl weegschaal & Kalita Wave ketel en Kalita Wave dripper.

Recept 1:16 ratio:

25 gram koffie op 400 gram water, met een temperatuur van 93 °C. Ga voor een medium grove maalstand, dit was voor mij 26 clicks op de maler. Ik heb hem al roerend laten bloomen met 75 gram water en 35 sec wachttijd, gevolgd door continu opgieten. Paar keer draaien aan het einde van het opgieten voor een vlak bed en gelijkmatige extractie.

Totale tijd: 2 minuut en 50 seconden.

Smaakbeleving:

Super sappig, butterscotch, witbrood toast en hints van grapefruit.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Burundi – Gahahe” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Misschien vind je dit ook leuk…