Burundi Ryarunyinya

 12,00 39,20

De Burundi Ryarunyinya, een Afrikaanse parel waar je hoge verwachtingen van mag hebben. Het gaat om een natural verwerkte Red Bourbon, afkomstig van verschillende kleine boeren in Ngozi.

Burundi is voor lange tijd overschaduwd door zijn Oost-Afrikaanse buurlanden op het gebied van specialty coffee. Echter is elk oogstseizoen weer een feestje; keer op keer weten ze koffie van uitzonderlijke kwaliteit neer te zetten. Verwacht in je kop friszoete tonen van groene appel, dadel en cacao.

Lees verder…

Wissen

Categorieën SKU: N/A

Beschrijving

Specificaties

Regio Ngozi

Process Natural

Variëteit Red Bourbon

Hoogte 1.500 – 1.800m

Koffieverwerking in Burundi

Ondanks de alomtegenwoordigheid van de koffieteelt in Burundi, produceert elke kleine boer een relatief kleine oogst. De gemiddelde kleine boer heeft ongeveer 250 bomen, vaak gewoon in hun achtertuin.

 

De meeste koffiebomen in Burundi zijn van de variëteit: Red Bourbon. Door de kleine omvang van de koffieplantages is veroudering van de onderstam een ​​groot probleem geworden in het land. Veel boeren hebben bomen die ouder zijn dan 50 jaar. Maar vanwege de kleine percelen is het voor veel boeren niet mogelijk om de bomen uit productie te nemen en nieuwe planten neer te zetten. Dit komt er namelijk op neer dat op deze stukken grond de komende 3-4 jaar geen oogst is.

 

Onze lokale partner, Bugestal, timmert hard aan de weg om hier verandering in aan te brengen. Om boeren aan te moedigen hun planten te vernieuwen, koopt Bugestal zaden van het Institut des Sciences Agronomiques du Burundi (ISABU) en kweekt de planten tot ze oud genoeg zijn om tegen of onder de kostprijs aan de boeren te verkopen. Daarnaast werkt Bugestal ook samen met gemeenschappen om het levensonderhoud van boeren en algemene gelijkheid in koffieproducerende gebieden te vergroten.

Het smaakwiel

Het smaakwiel is een visueel hulpmiddel om je een beetje beeld te geven bij de smaken die je kunt terugverwachten in de koffie. Check ook onze andere koffies!

Burundi Ryarunyinya

Misschien vind je dit ook leuk…