Indonesië Mandheling

 12,15 42,25

Verwacht tonen van speculaas, piment en melasse.

Voor veel mensen is Indonesische koffie altijd de vreemde eend in de bijt. Dat komt omdat ons koffie referentiekader voornamelijk gebaseerd is op Midden-Amerikaanse en Oost-Afrikaanse smaaktonen. Nieuwe smaken en aroma’s vragen soms om wat meer begrip van de drinker; als je rustig gaat proeven ontdek je het diepe, zoete karakter van Indonesische koffie. 

Indonesische koffie heeft vaak een ‘you hate it or you love it’ karakter, waar maar weinig mensen zijn die er tussenin vallen. Wij vinden het in ieder geval leuk om je uit te dagen je smaakpallet uit te breiden. Probeer het en ontdek wat jij ervan vindt. TIP: als espresso mag deze best wat langer doorlopen. 

Lees verder…

Categorie: Artikelnummer: N/B

Beschrijving

Specificaties

Regio Sumatra
Process Gilling Basah
Variëteit Catimor, Bourbon
Hoogte 1.300 – 1.500m

Indonesië Mandheling – tip van de brander

Onze bevindingen over de Indonesië Mandheling: deze boon heeft na het branden enorm veel tijd nodig om te rusten en smaakontwikkeling door te gaan. Een week na branddatum proeven wij nog veel wilde, aardse tonen. Terwijl twee weken na de branddatum ontdekken we juist diep zoete tonen. Let daarom even goed op wanneer jouw koffiebonen gebrand zijn. Onze tip is in ieder geval om de koffie eerst even wat rust te gunnen.

 

Wil je meer weten over de versheid van koffie en waarom je bonen nog even moeten rusten nadat ze de brander uit zijn gerold? Check dan onze blog.

Indonesië_mandheling_smaakwiel

Giling Basah

Koffie uit Indonesië wordt bijna altijd verwerkt met behulp van de Giling Basah (Wett hull) verwerkingsmethode. Vanwege het vochtige klimaat is het in Indonesië moeilijk om koffie langdurig consistent te drogen. Bij een natural verwerkte boon wordt de boon gedroogd tot het vochtgehalte op ongeveer 12% ligt, vervolgens wordt het gedroogde vruchtvlees van de koffieboon verwijderd en is de boon klaar voor de volgende stap: het branden. Bij de Giling Basah methode worden de bonen gepeld wanneer het vochtgehalte rond de 30 – 35 % ligt; nog half nat. De groene koffiebonen worden vervolgens verder gedroogd om het exporteerbare vochtgehalte van 12% te bereiken. Deze bewerking geeft de bonen een uniek diepgroen uiterlijk en zou de zuurgraad verminderen en de body verhogen, wat resulteert in een herkenbaar Indonesisch smaakprofiel. Probeer vooral deze Indonesië Mandheling om erachter te komen of dit wat voor jou is!

Andere suggesties…