Brazilië Pedra Preta
De nieuwe oogst van koffiefarm Pedra Preta is binnen en wat zijn we blij! Mooi om te zien dat het Agroforestry project waar koffieproducent Eduardo zo hard aan werkt, zijn vruchten afwerpt. Verwacht in je bakkie tonen van vanille, hazelnoot en pure chocolade.
Eduardo Ferreira de Sousa is de nieuwe, jonge eigenaar van Fazenda Pedra Preta, dat al drie generaties lang is doorgegeven. Waar zijn grootvader is begonnen met het verbouwen van koffie, zet Eduardo dit nu voort. En wel op zijn eigen wijze! Namelijk door de jarenlange kennis die van generatie op generatie is doorgegeven te combineren met moderne technologieën.
Brazilië Pedra Preta – Agroforestry
Eduardo haalde zijn diploma Coffee Economics and Science in Italië en schreef zijn masterscriptie over Agroforestry. Na zijn studie kreeg hij de kans om de Fazenda Pedra Preta over te nemen brengt daarmee de theorie uit zijn masterscriptie nu op zijn eigen boerderij in de praktijk.
Agroforestry is een vorm van landmanagement waarbij gebruik wordt gemaakt van intercropping; een meervoudige teeltmethode waarbij twee of meer gewassen in de buurt worden gekweekt. Het doel hiervan is om een meerlaags ecosysteem te creëren ter bescherming van de grond en de biodiversiteit. Eduardo is inmiddels twee jaar bezig met zijn experiment. De voordelen die hij voor zijn boerderij vond, zijn onder meer; gereguleerde temperaturen, voorkomen van uitbraken van plagen en ziekten, verbeterde bodemkwaliteit en biodiversiteit. Daarnaast zorgt de Agroforestry voor alternatieve inkomens en vermindering van het gebruik van meststoffen. Al deze aspecten hebben een positieve impact op de omliggende percelen.
Wist je dat je indirect ook meebetaald aan het Agroforestry onderzoek?
Voor elke zak die wij afnemen betalen we 99 euro extra die direct wordt geïnvesteerd in het onderzoek. Kortom: win win win! Meer lezen over dit project? Volg het project op Instagram.