Als je lekkere koffie koopt, wil je dit natuurlijk lekker houden tot je het gebruikt. In deze Badeta Blog geven we je tips om je koffie zo vers mogelijk te houden.
Om te begrijpen hoe je koffie zo vers mogelijk kan houden, is het belangrijk om te weten wat er met koffie gebeurt waardoor het minder vers wordt. De smaak van koffie zit vooral in de oliën in de koffieboon. Als de koffieboon aan zuurstof wordt blootgesteld geven deze oliën hun aroma en dus hun smaak af aan de zuurstof moleculen. Zuurstof steelt dus als het waren de aroma’s van jouw koffie. Er zijn bepaalde factoren die dit proces kunnen versnellen.
Tip 1:
Bewaar je koffie dus in een luchtdichte verpakking. De koffiezakjes van Badeta zijn luchtdicht hersluitbaar. Tevens zit er een ventiel in de zakjes die wel lucht naar buiten laat, maar niet naar binnen. Zo kan je dus de lucht die nog in het zakje zit uit het zakje drukken. Het is altijd het best de bonen in hun originele verpakking te bewaren, maar verplaats je ze toch naar een andere (luchtdichte) verpakking, zorg dan dat deze niet veel groter is dan het volume van de koffiebonen.
Tip 2:
Ook vocht is een vijand van koffie. Het kan zorgen voor bederf en schimmelvorming. Bewaar je koffie in een koele maar droge omgeving! Laat je niet verleiden om je koffie in de koelkast te bewaren, het condens tast de oliën in de koffiebonen aan en is dus funest voor de smaak van je koffie. Bewaar je koffie ook niet op een plankje boven een waterkoker of espressomachine met melkstomer. De koffiezakjes van Badeta hebben een vochtdicht folie aan de binnenkant zitten waardoor vocht niet bij je bonen kan komen. We raden je nog steeds aan je aan de bovenstaande tips te houden, maar een ongelukje met een glas water overleven jou favoriete Badeta bonen dus wel!
Tip 3:
Daarnaast houden koffiebonen niet van warmte. Bij blootstelling aan warmte gaan de koffiebonen zweten en verliezen ze zo hun aroma. Warmte wordt tijdens het zetten van koffie gebruikt voor een goede extractie, reden genoeg dus om dat pas te laten gebeuren als je er een lekker bakkie van zet! Heb je een espressomachine met bonenreservoir? Doe deze dan niet al te vol, en laat de overige bonen in het zakje, zo worden de bonen niet te lang aan de warmte van jouw machine blootgesteld.
Tip 4:
Ja nog een tip, koffiebonen zijn een gevoelig iets. Ze houden namelijk ook niet van licht. Licht versnelt het verlies van aroma’s aan de lucht. Ook hiervoor is het originele zakje dus ideaal. De meeste bonenreservoirs van malers en espressomachines hebben wel een licht/UV werende werking. En mocht je je koffie graag in glazen potten bewaren, zet de potten dan op een donkere plek, of doe de koffiebonen met verpakking in de pot.
Tip 5:
En dit is voor ons een open deur. Koop ongemalen koffie! Dit is de beste weg naar lang lekkere koffie. Hele koffiebonen beginnen, als ze op de juiste manier bewaard zijn, na een maand hun smaak langzaam te verliezen. Bij gemalen koffie is dit na 10 dagen al, en gemalen koffie is ook nog eens veel gevoeliger voor al het bovenstaande. Gemalen koffie heeft namelijk veel meer contactoppervlakte met zuurstof, waardoor ze hun aroma’s veel sneller verliezen.
Tip 6:
Deze tip voelt misschien tegenstrijdig, maar verser is niet áltijd beter. Na het branden komen er gassen vrij uit de koffiebonen. De koffiebonen hebben enkele dagen nodig om te ontgassen en in hun “rustige toestand” te komen. Dit is ook de hoofdreden voor het ventiel in de koffiezakken. Koffiebonen zijn dus over het algemeen het lekkerst tussen 5 en 30 dagen na het branden. Hierna beginnen ze langzaam hun smaak wat te verliezen. Een zakje met een branddatum van gister is dus niet beter dan ééntje met een branddatum van een week geleden.
Deze bonenmaler heeft wel 270 maalstanden waardoor je altijd de perfecte maalstand weet te vinden. Ook zit er een ingebouwde Acaia weegschaal in die het gewicht in je portafilter perfect weegt. De "i" staat voor intelligent, want pas jij de maalgraad aan, dan past deze maler het gewicht automatisch aan.