''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Ontdek de Verfrissende Wereld van Cold Brew Koffie

Ontdek de Verfrissende Wereld van Cold Brew Koffie

Cold brew koffie wint snel aan populariteit, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Deze verfrissende drank biedt een geheel nieuwe kijk op je favoriete ochtendbrouwsel. In deze blog duiken we in de wereld van cold brew koffie: wat het is, hoe je het maakt, het unieke smaakprofiel, en hoe het verschilt van andere koude koffiesoorten zoals cold drip en iced filter koffie.

Wat is Cold Brew Koffie?

Cold brew koffie is een koffiesoort die wordt gemaakt door gemalen koffiebonen in koud water te laten trekken, meestal gedurende 12 tot 24 uur. Het resultaat is een zachte, minder zure en minder bittere koffie die koud wordt geserveerd. Het langzame extractieproces en het gebruik van koud water zorgen voor een totaal andere smaakervaring dan traditionele warme zetmethoden.

Hoe wordt Cold Brew Gemaakt?

Het maken van cold brew is eenvoudig, maar het vergt wat geduld. Hier is een stap-voor-stap handleiding:

  1. Kies je bonen: Gebruik vers gebrande specialty koffiebonen voor de beste smaak. Wij adviseren een over het algemeen een natural, maar onze Colombia La Victoria komt ook heel mooi uit een cold brew! Onderzoek vooral zelf wat je het lekkerst vindt!
  2. Maal je koffie: Maal de bonen grof, ongeveer net zo grof als je zou doen voor een French Press. Dit is belangrijk omdat fijne maling de koffie troebel kan maken en een bittere smaak kan geven.
  3. Meng met water: Combineer de gemalen koffie met koud water in een verhouding van ongeveer 1:10 (koffie:water). Als je merkt dat je dit te sterk vindt kun je naar 1:12 gaan, of juist naar 1:8 als je 'm graag sterker wilt. Je kunt ook altijd nog wat water toevoegen na het filteren.    
  4. Laat trekken: Laat het mengsel 12 tot 24 uur trekken in de koelkast.
  5. Zeef: Gebruik een hele fijne zeef, koffiefilter of een schone theedoek om de gemalen koffie te verwijderen. Een French Press werkt ook perfect!
  6. Serve: Giet je cold brew over ijs, en serveer 'm voor een extra zomerse twist met een schijfje sinaasappel.

Wat is het Smaakprofiel van Cold Brew?

Cold brew koffie staat bekend om zijn zachte, zoete en minder zure smaakprofiel. Door de lange trektijd en het gebruik van koud water, worden de bittere en zure smaaktonen die vaak geassocieerd worden met warme koffie verminderd. Hierdoor komen de natuurlijke smaken en zoetheid van de koffiebonen beter naar voren. Het resultaat is een verfrissende drank met een volle body en een complexe smaak.

Hoe Grof Moet je Koffie Malen voor Cold Brew?

Voor cold brew is een grove maling cruciaal. Een te fijne maling kan resulteren in een troebele en bittere koffie. Een grove maling zorgt ervoor dat het water het juiste contactoppervlakte met de koffie heeft en de juiste smaken extraheert. Denk aan de consistentie van net iets fijner dan grof zeezout – dat is de perfecte maling voor coldbrew. Dit komt overeen met de maling voor een French Press

Het Verschil met Cold Drip en Iced Filter Koffie

Hoewel cold brew, cold drip en iced filter koffie allemaal koud worden geserveerd, zijn er duidelijke verschillen in hoe ze worden gemaakt en hun smaakprofielen:

  • Cold Brew: Zoals eerder beschreven, wordt dit gemaakt door grof gemalen koffie langdurig in koud water te laten trekken.
  • Cold Drip: Bij deze methode druppelt koud water langzaam door gemalen koffie. Afhankelijk van de methode duurt dit zo'n 20 minuten tot wel 4 uur en resulteert in een wat geconcentreerdere koffie die vaak wordt geserveerd over ijs.
  • Iced Filter Koffie: Dit wordt gemaakt door hete koffie direct over ijs te gieten. Het proces is snel en het resultaat is een heldere, frisse koffie die de oorspronkelijke smaken en aroma's van een warme filterkoffie behoudt. Door het over ijs te gieten verdund te koffie, waardoor die wat lichter en frisser wordt.

Met deze informatie ben je klaar om zelf aan de slag te gaan met het maken van heerlijke cold brew koffie. Proost op een verfrissende koffiezomer!

Onze keuze voor cold brew: Colombia la Victoria
Probeer eens een coldbrew met deze mooie koffie!

De Colombia La Victoria leent zich perfect voor een cold brew. Het resultaat is een frisse, zoete en licht fruitige cold brew, zonder heftige bitters. Perfect voor een warme zomer dag dus. Schijfje sinaasappel er in en jij bent helemaal klaar voor de zomer!