''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Zo geniet je bewust van elke slok - Een duurzame koffiegids

Inleiding:

Als je deze blog leest, zit je waarschijnlijk al in de specialty coffee wereld, of heb je er interesse in. Dan ben je op het gebied van duurzaamheid al een stuk beter bezig dan de meeste koffiedrinkers op deze wereldbol. Specialty Coffee is eigenlijk altijd met oog op duurzaamheid geteeld. Maar in deze wereld zijn nog verschillen. In deze blogpost verkennen we hoe je als consument bewuste keuzes kunt maken die bijdragen aan een duurzamere wereld, terwijl je geniet van een heerlijke kop koffie.

Waarom Duurzame Koffie Belangrijk is:

De koffieproductie heeft een aanzienlijke impact op het milieu en de levens van boeren. Veel koffies worden in het Amazone gebied of andere grote oerbossen geteeld. Het is belangrijk dat deze gebieden goed behouden blijven en dat de koffie met respect voor de natuur geproduceerd wordt. Methodes als Agroforestry en Permacultuur zorgen voor een samenwerking tussen natuur en koffie in plaats van een concurrentie. Bij Agroforestry staat het combineren van verschillende plantensoorten centraal, en is dus vooral op de natuur gericht. Permacultuur koffie gaat een stap verder en neemt het sociaal economische aspect mee, daarnaast is dit nóg duurzamer geteeld dan Agroforestry. Viva Clandestino is een permacultuur koffie die speciaal bedoeld is voor Horeca en Kantoren, maar ook voor particulieren, om het makkelijk te maken om goede en duurzame koffie te drinken, ook op kantoor. Het komt perfect uit een volautomaat bijvoorbeeld.

Keurmerken en Certificeringen:

Keurmerken en certificeringen zijn belangrijk, en zijn opgericht om de consument makkelijk te laten zien of een koffie op een bepaald vlak goed presteert. Lees je echter wel goed in wat een keurmerk precies inhoudt, en voorkom zo greenwashing. Daarnaast zijn keurmerken duur voor kleine bedrijven om te ontvangen. Daarom kiezen sommige kleine bedrijven om ze niet aan te vragen, zo ook Badeta, onze koffies hebben vaak wel die keurmerken zoals Bio en Fairtrade, maar wij als bedrijf hebben die certificering niet, en dus staat het niet op onze verpakking.

De Rol van de Consument:

Het is het bekende kip/ei verhaal. Moeten bedrijven veranderingen doorvoeren, of de consumenten? Beide natuurlijk, maar jouw keuzes als consument hebben een grote invloed. Door bewust te kiezen voor duurzame merken, help je de vraag naar duurzaam geproduceerde koffie te vergroten, en moeten bedrijven wel volgen.

Duurzame Koffie bij Badeta:

Bij Badeta nemen we onze verantwoordelijkheid op gebied van duurzaamheid serieus. We werken samen met boeren en importeurs die zich inzetten voor milieuvriendelijke praktijken en zorgen voor een eerlijke betaling. We gaan ook vaak langs bij de koffieproducenten, zo krijgen we een goed beeld hoe onze koffie verbouwd wordt.

Conclusie:
Duurzame koffie gaat niet alleen over het product, maar ook over de impact die we als koffieliefhebbers hebben op de wereld. Elke kop duurzame koffie is een stap naar een betere wereld.

Agroforestry koffie - Brazilië Pedra Preta
Gewoon een mooie duurzaam geteelde koffie

Een klassieker in ons assortiment en een koffieproducent met wie we een lange samenwerking hebben. Probeer de Brazilië Pedra Preta eens!