''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Aeropress handleiding - Brewguide

Aeropress handleiding

De Aeropress is onze lievelings als het gaat om koffie on-the-go! Je hebt niet veel nodig, maakt weinig rommel en toch binnen een handomdraai een knap bakkie pleur. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een Aeropress zet. Vergeet niet; dit is een basisrecept. Dus wees niet bang om zelf nog te spelen met de hoeveelheid koffie, de watertemperatuur en doorlooptijd. Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze video.

Benodigdheden:

Stap 1 – Verwarm het water 80 – 90 graden
Verwarm het water. De meest ideale temperatuur ligt tussen de 85 en 95 graden. Als je kokend water over de koffie heen giet, verbrand de koffie. Te koud water geeft onvoldoende extractie.In de video gebruiken we de Fellow Stagg, deze heeft een temperatuurmeter op de deksel. Mocht je een elektrische ketel willen? Kijk dan eens naar de Fellow Stagg EKG, deze is op elke temperatuur in te stellen en houdt dit ook vast.

Stap 2 –Weeg de koffie: 18 gram
Terwijl je water aan het verwarmen is, weeg je de koffie af. Wij gebruiken nu een standaard recept van 18 gram koffie, maar laat je er niet van weerhouden te spelen met de hoeveelheid koffie.

Stap 3 – Maal de koffie
Maal de koffie medium tot ietwat grof. Op elke maler is het altijd even spelen voordat je de perfecte maalstand vindt. Tip: is je koffie te bitter, ga dan voor een iets grovere maling. Is je koffie te zuur, ga dan voor een iets fijnere maling. Wij gebruiken op de video de Hario Skerton Pro, een handmaler; kost je meer (lichamelijke) energie dan een elektrische maler, maar kan je overal mee naartoe nemen.

Stap 4 – Spoel het filterpapier
Door het filterpapier te spoelen, haal je ongewenste smaken uit het papier. Draai vervolgens het onderste gedeelte terug op de Aeropress en zet deze op je kopje met het filterpapier naar de onderkant.Je gebruikt speciale Aeropress filters, deze zijn precies de juiste dikte en formaat. Ze worden meegeleverd bij aankoop van je Aeropress, maar zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar (350 stuks per doosje).

Stap 5 – Bloom de koffie
Gooi de koffie in de Aeropress en schenk het water over de gemalen koffie, zorg dat elk gedeelte nat is geworden. Dit proces noemen we ‘bloomen’, en zorgt voor een gelijkmatige extractie en voor het ontgassen van de koffie.

Stap 6 ­– Schenk verder op tot 220 ml
Wacht een klein minuutje tot je verder gaat met opschenken. Schenk vervolgens met cirkelende bewegingen op tot 220 ml en roer met het bijgeleverde spateltje even kort door het brouwsel.

Stap 7 – Press
Press langzaam maar krachtig. Je moet redelijk wat kracht zetten, dus doe dit beheerst. Anders wordt het alsnog een rommeltje.

Stap 8 – Geniet van een knap bakkie pleur
De totale zettijd is ongeveer 2,5 tot 3 minuten. Mocht je voor een fruitige koffie zijn gegaan; deze tonen komen vaak nog verder naar boven wanneer je de koffie nog een klein beetje laat afkoelen. Geniet ervan!Wil jij na deze Aeropress handleiding zelf aan de slag? Koop al je benodigdheden in onze webwinkel of kom langs in onze bar om het assortiment te bekijken!

Check de Aeropress GO!

Wil jij genieten van een heerlijke kop koffie terwijl je onderweg bent?
Dan is de Aeropress GO echt iets voor jou!