''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Arabica vs Robusta

Vaak krijgen wij de vraag of we Arabicabonen verkopen. Hoewel Arabica de meest populaire koffiesoort is, heeft deze soort ook nog een grote concurrent: de Robusta. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Arabica en de Robusta? En waarom kiezen de meesten voor Arabica?

Om een duidelijker beeld te krijgen van wat nu eigenlijk het verschil is tussen Arabica en Robusta, is het belangrijk om even stil te staan bij het begin. En dit begin gaat helemaal terug naar Soedan. Hier kruiste de Robusta plant met de Coffea Euginoides, waarna de Arabica boon is ontstaan. Deze werd naar Ethiopië gebracht, waar de Arabica volledig ging bloeien. Niet alleen de Arabica soort was geboren, maar ook de koffie-industrie. En nog steeds praten we over Ethiopië als geboorteland van het fijne goedje dat koffie heet. Voor wie denkt dat het goedje meteen werd gebruikt als drankje heeft het mis! Het werd namelijk klein gemaakt en gemixt met vet, waarna het als stimulant werd gegeten. We geloven best dat je er harder van gaat werken, maar of het nu zo lekker is?

Hoe ging het verder met de Arabica?

De Arabica werd vanuit Ethiopië naar Arabië gebracht, waar de soort waarschijnlijk ook zijn naam aan heeft ontleend. Vervolgens ging globalisering zijn werk doen, en werd de Arabica plant, of Coffea Arabica, in 1708 naar Hortus Botanicus in Amsterdam gebracht. En nog steeds kan men erlangs om een mooie Arabica plant te bewonderen. Afijn, vanuit Hortus werd de Arabica naar Suriname gebracht, vanuit waar het uiteindelijk in Brazilië belandde. Ook werd de plant vanuit Jamaica naar Latijns Amerika gebracht. Een heuse industrie was nu écht geboren!

De groeiomstandigheden van de Arabica

De Arabica is een redelijk moeilijke plantsoort. Zij groeit immers enkel tussen 600 en 1500 meter (afhankelijk van het type, of de variëteit) en kan niet tegen extreme temperaturen. Daarbij mag de plant niet in direct contact met de zon staan en heeft zij een vochtig, doch niet te nat klimaat nodig. En om het nog allemaal iets moeilijker te maken, moet het ook nog een redelijk constant leefklimaat hebben. Niet makkelijk dus allemaal. Je zou denken dat dit makkelijker moet kunnen, niet? Juist. En dat is nou precies waar de Robusta goed voor is

De Robusta

Zoals je zojuist kon lezen, was de Robusta waarschijnlijk de voorouder van de Arabica. De originele naam van Robusta is Coffea Canephora. Toch draagt deze soort nu de naam Robusta, welke vooral een merknaam is die terugslaat op zijn kenmerken. De Robusta is immers bestand tegen lagere hoogtes, hogere temperaturen en ziektes. Dit komt vooral door haar hoge cafeïnegehalte, welke een natuurlijk verschijnsel van de koffieboon is om zich te weren tegen ziektes en parasieten. Robuust kunnen we deze plant dus wel noemen! Daarbij heeft de Robusta ook nog een hogere oogst dan de Arabica én blijven de koffiebessen aan de tak hangen en vallen ze dus niet op de grond. Win, win win zou je dan denken. Maar toch zijn er veel koffietelers die deze soort niet willen verbouwen.

Niet lekker van smaak?

De reden? Men zegt dat de smaak niet zo lekker is. De smaak is namelijk donkerder en minder subtiel dan de Arabica. Dit kenmerk zorgt er wel voor dat deze soort goed werkt als onderdeel van de typische Italiaanse espresso blend met een dikke crémalaag en een hoge dosis cafeïne. Ook wordt de Robusta vaak gebruikt voor het maken van oploskoffie. En wist je dat 25% van alle koffie die wereldwijd gedronken wordt oploskoffie is? We kunnen dus wel stellen dat de Robusta populair én belangrijk is in deze wereld.

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta?

Allemaal leuk en wel deze opsommingen, maar wat zijn nu echt de verschillen? De Arabica is van hogere kwaliteit, waardoor deze ook duurder is. Daarbij smaakt de Arabica zoeter en heeft zij maar liefst twee keer het suikergehalte van de Robusta. De Robusta heeft daarentegen meer cafeïne én betere groeiomstandigheden. Deze groeiomstandigheden hebben echter ook een groot nadeel. Want waar de Arabica pas na zeven jaar vaak pas haar eerste oogst afgeeft, gaat de Robusta een stuk sneller. Mooi meegenomen, horen wij jou zeggen. Maar dit betekent helaas ook dat er een stuk meer grond wordt opgeëist. We kunnen daarom wel stellen dat de Robusta minder duurzaam is dan de Arabica. En ook niet onbelangrijk: de Arabica heeft een lagere oogst dan de Robusta.

De smaak als grote winnaar

Ondanks de hogere oogst van de Robusta, gaat de voorkeur van koffietelers en -drinkers wereldwijd uit naar de Arabica. En daar is maar één reden voor te geven: de smaak. Wij zijn echter van mening dat iedere koffieliefhebber een andere smaakvoorkeur heeft, en iedere koffiesoort haar eigen krachten. Oftewel: het een hoeft het ander niet uit te sluiten. En misschien wel het allerbelangrijkst: drink vooral koffie waar jij blij van wordt!

Wij houden echter wel van zoete en fruitige bakkies, en verkopen in onze winkel dus ook alleen maar Arabica bonen. Neem vooral even een kijkje in ons assortiment!

Bekijk onze lekkerste bonen!

Al onze koffiebonen zijn met liefde uitgekozen en gebrand. Heb jij al onze bonen al geproefd?