''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Brazilië Pedra Preta & Agroforestry

Brazilië Pedra Preta & Badeta

De Brazilië Pedra Preta is één van onze klassiekers in ons assortiment, we hebben ‘m al jaren en we ontvangen elk jaar een nieuwe oogst. Tevens is deze koffieboon met 50% het hoofdbestandsdeel van onze Blend. Blijkbaar zijn wij én jullie fan van deze toegankelijke, gebalanceerde boon. Het mooie van deze koffie is niet alleen de smaak, maar ook het verhaal achter de boon. De producent achter deze koffie is Eduardo Ferreira de Sousa, een koffiewetenschapper. In 2019 startte hij een Agroforestry Pilot, om meer te leren over deze duurzamere manier van koffie verbouwen. En zijn doel is duidelijk: Agroforestry de norm maken in de koffieproductie. Daarom zijn wij trots op onze lange samenwerking met Eduardo.

Monocultuur vs. Agroforestry

Koffie wordt vaak verbouwd in een monocultuur; dit houdt in dat er maar één gewas wordt verbouwd. Veel traditionele boeren doen dit omdat het in eerste instantie zorgt voor hogere opbrengsten, daarnaast is dit ook jarenlang de norm geweest. Over de opbrengsten gesproken is het tegendeel echter waar, want zodra er bijvoorbeeld ernstige vorst optreedt en je oogst mislukt, heb je geen bijproducten meer om de klappen op te vangen. Daarnaast gaat monocultuur ten koste van de biodiversiteit en raakt de grond uitgeput. Tegenhanger van de monocultuur is de polycultuur; hier groeien meerdere gewassen naast elkaar. Een van de manieren waarop dat kan is door middel van Agroforestry; waarbij meerjarige houtplanten worden gecombineerd met landbouwgewassen of veehouderij. Planten worden precies zo geplaatst waardoor ze elkaar van kracht zijn. Grote bomen kunnen bijvoorbeeld voor schaduwplekken zorgen en in koude tijden beschermen tegen de vorst. Maar denk ook aan zuurstof, windrust en luchtvochtigheid. Daarnaast zorgen verschillende gewassen ook weer voor verschillende mineralen en bacteriën in de grond waardoor deze niet uitgeput raakt. Een ander belangrijk onderdeel van Agroforestry is dat het op de lange termijn meer financiële zekerheid geeft. Wanneer de oogst van het ene gewas tegen kan vallen heb je altijd nog je andere gewassen.

Agroforestry bij Pedra Preta

Op de koffieplantage van Eduardo zijn ze sinds 2019 begonnen met overschakelen van een monocultuur naar Agroforestry. Na bodem- en klimaatonderzoek zijn ze uiteindelijk gestart met vier gewassen: bananen, koffie, macadamia en mahonie. Naast dat dit zorgt voor gereguleerde temperaturen, het voorkomen van plagen en ziekten en verbeterde bodemkwaliteit en biodiversiteit zorgt het ook voor een verstevigd financieel plaatje. Zo heb je van bananenplanten het eerste jaar al oogst, en dus opbrengsten. Daarop volgt de koffieplant na 4 jaar, gevolgd door de macadamia die na 7 tot 10 jaar de eerste oogst levert. En als klap op de vuurpijl de mahoniebomen na minstens 40 jaar. Lees hier meer over Eduardo en zijn boerderij.

Het is bewezen…

In 2021, net voordat onze brander Nous langs ging bij Eduardo, bewees Agroforestry haar kracht. Er had zich een stevige vorst voorgedaan. Op de farm van Eduardo waren de planten op het gebied dat nog monocultuur was helemaal bruin geworden van de vorst, het Agroforestry gedeelte daarentegen was nog helemaal groen en lag er mooi bij. Het verschil tussen de boerderij van Eduardo en anderen die monocultuur verbouwden was duidelijk te zien. Het grootste gedeelte van de koffieplanten bij de andere boerderijen was bruin geworden en zou de komende jaren geen oogst meer opleveren.

Data

Eduardo onderzoekt dit alles echter op een nog veel geavanceerdere manier. Temperatuur, luchtvochtigheid, grondvochtigheid, aantal bacteriën, ziektes etc., alles wordt gemonitord. Zo zet hij zijn onderzoek voort en kan hij aan de rest van de wereld het effect van Agroforestry bewijzen, en kan de koffieindustrie stukje bij beetje wat duurzamer worden. Om dat te ondersteunen betalen we per zak groene koffie €100 euro direct aan het onderzoek van Eduardo.

En met dat alles in gedachte: Geniet van je bakkie!

Brazilië Pedra Preta
Al zin gekregen in een bakkie Brazilië? Bestel 'm hier!

Met het kopen van deze koffie ondersteun je het onderzoek van Eduardo en help je hem de koffieindustrie te veranderen. Lekker idee, bij een lekker koffietje.

Psst: Ook met de Blend ondersteun je dit onderzoek aangezien de Blend voor 50% uit de Brazilië Pedra Preta bestaat!