''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Costa Rica Cordillera de Fuego - Anaerobic

Costa Rica Cordillera de Fuego - Anaerobic

Cordillera de Fuego is een koffieproducent en exporteur, gevestigd in Alajuela, Dit is het tweede jaar dat we een koffie afnemen van deze producent, en wij zijn groot fan.

De koffie

Vorig jaar hadden we een prachtige thermal-shock koffie van ze. Dit jaar hebben we een anaerobe ongewassen boon die wederom onze smaakpapillen op doet springen. Kaneel, stoofpeer, truffelpepernoot en cranberry zijn te proeven in deze koffie met enorm volle body. Er zitten zoveel lagen in deze koffie, die ondanks dat zijn balans weet te behouden. Voor ons is dit de perfecte winterkoffie.

Hoe werkt anaerobe fermentatie?

Het proces van anaerobe fermentatie begint met de selectie van met de hand geplukte super rijpe koffiebessen. De koffie wordt in roestvrijstalen tanks met beperkte zuurstof geplaatst. Gedurende de fase in de fermentatietank verminderen de zuurstof niveaus en neemt CO2 toe, waardoor druk in de tank ontstaat. Deze omgeving met weinig zuurstof verandert de samenstelling van aanwezige micro-organismen (bijv. melkzuurbacteriën), waardoor de koffie een unieke reeks zuren ontwikkelt, zoals fruitige appelzuren, die zich vertalen naar een zeer complexe smaak.

Innovatie

Cordillera de Fuego wordt gerund door twee koffiepartners met inmiddels 30 jaar aan koffie ervaring die als doel hebben de koffiesector te innoveren. Al jaren experimenteren ze met verschillende soorten verwerkingsmethoden en fermentatie. Ze worden dan ook als pionier gezien van koffie-innovatie in Costa Rica. Cordillera de Fuego heeft ook een volledig uitgerust laboratorium voor kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe koffies en processen.

Duurzaamheid

Cordillera de Fuego is een zeer innovatief bedrijf, dat duurzaamheid hoog op zijn agenda heeft staan. Bijna 100% van het energieverbruik van de fabriek wordt geproduceerd door zonnepanelen en er worden veel andere duurzame landbouwpraktijken geïmplementeerd, zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het onder controle houden van het watergebruik. De moderne oven die wordt gebruikt om koffiebonen te drogen haalt 90% van zijn brandstof uit cascara (restproduct van koffie), en zijn moderniteit ligt vooral in de warmtesystemen die de uitstoot van broeikasgassen flink verminderen.

Bovendien worden 50 jaar oude bomen aangehouden om schaduw te bieden aan de koffieplanten en de gemiddelde temperatuur op de plantage te verlagen. Zo kunnen ze het gebruik van meststoffen en water beperken, waardoor er een gezonder bodemleven kan ontstaan. Bovendien wordt alle koffiepulp hergebruikt om de grond te bemesten.

Heb jij al zin gekregen in een koffietje? Wat doe je hier dan nog, loop naar één van onze winkels, of bestel 'm snel online!

Costa Rica Cordillera de Fuego - Anaerobic
Je kunt ons wel op ons woord geloven, maar 'm zelf proeven is toch veel leuker?

Het is een winterse zondagochtend, de sneeuw dwarrelt rustig langs je raam. Even geen verplichtingen vandaag, vandaag is van jou. Je stapt je bed uit en loopt naar de keuken. Je zet een kop van je nieuwe favoriete koffie. Aroma's van stoofpeer en truffelpepernoot komen je tegemoet. Je neemt een slok en wordt direct herinnert aan mooie winterherinneringen van vroeger. Bijna alsof je daar weer bent, maar dan in de warmte met een heerlijke kop koffie in je handen.

Zo kan je ochtend zijn, het enige wat je ervoor moet doen is even deze prachtige koffie bestellen. Wij zouden het wel weten.