''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Geisha Koffie: Wat is het en waarom is het zo duur?

Geisha Koffie: Wat is het en waarom is het

zo duur?

In de Specialty Coffee wereld wordt de Geisha gezien als dé beste koffie. Het is dan ook niet gemakkelijk om aan een zak van deze bijzondere koffie te komen. Maar wat maakt de Geisha zo speciaal? En waarom is het zo duur?

De geschiedenis van Geisha koffie
De Geisha koffieboon komt van origine uit het Ethiopische dorpje Gesha. Hoewel het een moeilijke plant is die alleen op hoge hoogtes kan groeien, werd die toch in 1953 via Tanzania naar Costa Rica gehaald. Een grote vijand van koffieplanten in Latijns Amerika is namelijk bladroest, en laat de Geisha daar nou nét tegen bestand zijn. Helaas mocht dit kenmerk van deze variëteit niet echt baten. Want buiten dat Geisha tegen bladroest bestand is, is de plant ook ontzettend moeilijk om te verbouwen en dus niet rendabel voor grote commerciële doeleinden. Hierdoor werd de Geisha niet bepaald populair. Wie wilt er immers een variëteit planten die in lage aantallen groeit, veel ruimte en aandacht nodig heeft, een lage oogst heeft en het liefst ook nog met de hand geplukt moet worden?

The Cup of Excellence
Nou, die instelling draaide 360 graden in 2004. Dit was het jaar waarop Hacienda La Esmeralda the Cup of Excellence won met haar Panama Geisha. Vanaf dat moment is de Geisha enorm in populariteit toegenomen en wordt de boon nu zelfs door veel barista’s gezien als dé beste boon. Niet gek dus dat de Geisha nu ook verbouwd wordt in andere landen in Latijns Amerika, zoals Colombia. De voorwaarden voor het verbouwen? Hoge hoogte, een vulkanische grond, consistente zon en een groot oppervlakte waar de Geisha flink in de hoogte kan schieten.

69 Dollar voor een kopje koffie
Populariteit is natuurlijk leuk. Maar hoge vraag, leidt uiteraard ook tot hogere kosten. Zo kunnen koffiebranders alleen nog maar op de Geisha bieden, en kunnen de zakken niet zomaar gekocht worden. En kost een kopje van deze Geisha in New York zelfs 18 dollar. En als je denkt dat dat veel is, raden wij aan om niet naar Dubai te gaan. Hier kost een kopje zelfs 68 dollar! Dat is toch maar een duur bakkie pleur als je het ons vraagt.

Wat is er dan zo speciaal?
Dat de Geisha moeilijk is om te verbouwen en in te kopen, is nu wel duidelijk. Maar wat is er dan zo speciaal aan deze boon? De Geisha wordt meestal omschreven als een koffie met weinig body, bijna zoals thee. Hierbij heeft de Geisha florale tonen zoals jasmijn en viool. Om het helemaal af te maken, kun je tonen vinden van citrus, abrikoos, meloen en bosbes. Kortom: een spannende, lichte, aromatische en sprankelende koffie met veel verschillende smaaktonen.

Colombia Geisha
Hoewel de Geisha meestal geassocieerd wordt met Panama, kun je vast wel begrijpen dat andere landen ook een sterke behoefte voelden om deze variëteit te gaan verbouwen. Want wie wil er nou niet zo’n speciale Geisha verbouwen die ook nog eens veel geld oplevert? Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet! Er is immers een groot stuk land nodig dat op een hoog niveau ligt. En waar is dit nou beter dan in het welbekende koffieland Colombia? Niet gek dus dat de jongste zoon van de familie plantage Finca El Vergel besloot om de Geisha ook te gaan verbouwen. En zo goed zelfs, dat ook hij er een prijs mee won.

Bekijk ons assortiment!

Maandelijks krijgen wij nieuwe koffies! Hou onze sociale media in de gaten en blijf op de hoogte.