''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Hoe wordt decaf koffie gemaakt?

Hoe wordt decaf koffie gemaakt?

Hou jij van een heerlijk bakkie koffie, maar kan je eigenlijk niet zo goed tegen cafeïne, of zit je al aan jouw koffietaks van de dag? Dan is een decaf koffie natuurlijk de oplossing. Maar hoe wordt de cafeïne eigenlijk uit de koffie gehaald?

Zit er nog cafeïne in decaf koffie?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom we het decaf koffie noemen en niet cafeïnevrije koffie. 100% van de cafeïne uit een koffieboon halen is namelijk onmogelijk, maar je kan een heel eind komen. Afhankelijk van de methode kun je tot wel 97% van de cafeïne uit een koffieboon verwijderen. Dit betekent dat in plaats van 60-90mg cafeïne in een kopje koffie, nog maar 3mg cafeïne zit.

Welke methodes zijn er om de cafeïne uit de koffie te halen?

Chemisch & Natuurlijk
Chemische methodes

Bij de chemische methodes wordt vaak of de stof dichloormethaan of ethylacetaat gebruikt. Deze stoffen worden ook gebruikt om verfresten te verwijderen of om te ontvetten. De ongebrande koffiebonen worden in een bad water geweekt waar één van deze stoffen in opgelost is. Deze stoffen trekken dan als het ware de cafeïne uit de koffiebonen. Hierna worden de bonen gestoomd om deze stoffen weer 100% uit de bonen te verwijderen. Deze chemisch methodes klinken natuurlijk niet heel lekker, en daarom gebruiken wij één van de natuurlijke methodes. Het is overigens wel goed om te weten dat de voedselveiligheid autoriteiten hebben bepaald dat deze methodes helemaal veilig is om te drinken. Wel laten deze stoffen een subtiele smaak achter die niet in de originele koffiebonen zat, en dat heb je natuurlijk liever niet.

Natuurlijke methodes: Kritische koolstof & Swiss Water®

Bij de kritische koolstof methode worden de groene koffiebonen geweekt in water. Hier wordt onder druk vloeibare CO2 aan toegevoegd die zich bindt aan de cafeïne moleculen. Hierna wordt de druk weer verlaagd waardoor de CO2 verdampt en de cafeïne apart achterblijft.

Onze methode: Swiss Water®

De Swiss Water® methode, de methode die wij gebruiken bij onze decaf, is de natuurlijkst van allemaal. Bij deze methode wordt enkel zuiver water gebruikt om te decafeïneren. Voor deze methode wordt eerst groen koffie extract (GCE) gemaakt uit verse koffie. Dit is een extract waar alle stoffen uit de groene koffieboon in zijn opgelost, behalve de cafeïne. Vervolgens worden de groene koffiebonen waar de cafeïne uit gehaald moet worden geweekt in water om te hydrateren. Vervolgens wordt het GCE toegevoegd wat doormiddel van osmose het cafeïne uit de bonen trekt. Dit wordt herhaald tot er niet meer dan 0.1% cafeïne in de bonen zit. Hierna worden de bonen weer gedroogd en is de boon klaar om gebrand te worden. Hierna kun jij genieten van een heerlijk natuurlijk decaf bakkie koffie. Het voordeel van deze methode is dat er nauwelijks smaak verloren gaat en er vooral geen bijsmaken van het proces in de koffie achterblijven.

Probeer onze decaf nu!
Ben jij zo'n fan van onze koffie dat je 'm eigenlijk te veel wilt drinken? Probeer onze decaf eens!

Onze decaf - colombia excelso wordt gemaakt volgens de Swiss Water® methode waardoor hij zijn smaak optimaal heeft behouden. Gewoon een lekker bakkie, maar dan zonder cafeïne.