''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

How to: Latte-art

Wij geven je graag tips om je latte-art naar een hoger level te tillen. Natuurlijk is het belangrijk om veel meters te maken. Maar er zijn mogelijk ook nog wat andere tips die jou verder kunnen helpen om de kunst van het schenken sneller onder controle te krijgen.

De juiste melk

Voor perfect melkschuim heb je de juiste melk nodig. Dit is melk met voldoende vetten en voldoende eiwitten: volle melk. Tijdens het opschuimen worden er miljoenen kleine luchtbelletjes de melk in geblazen. De eiwitten wikkelen zich rond deze luchtbelletjes en vormen een laagje dat voorkomt dat de belletjes barsten. Doe je het goed dan krijg je opgeschuimde melk met een zijdezachte look: het oppervlak moet spiegelglad zijn en geen zichtbare bubbels bevatten. Halfvolle en magere melk hebben niet voldoende van deze eiwitten en gaan je dus ook niet helpen met de perfecte latte-art. Wij gebruiken zelf de volle melk van MOMA; vers geleverd van biologische boerderij de Groene Griffioen in Weesp.

Temperatuur

Tijdens het opschuimen is het van belang dat je de melk niet warmer dan 70 graden Celsius verhit. Wanneer je dit wel doet, verliest de melk zijn zoetheid en ontwikkelt het een onaangename smaak. Echter moet je er ook voor zorgen dat je de melk wel boven de 60 graden Celsius verhit. Anders is de melk simpelweg niet warm genoeg en serveer je een koud bakkie.

Opschuimen

Gebruik voor het opschuimen roestvrijstalen kannetjes; die de warmte goed geleiden. Vul het kannetje tot aan waar de schenktuit begint, zo heb je voldoende ruimte om je melk op te schuimen en loopt je kannetje niet snel over. Voordat je begint met schuimen blaas je eerst het overtollige water en condens uit de stoompijp. Vervolgens kun je de melk gaan opschuimen. Zorg er overigens voor dat je melk en het kannetje beiden koud zijn.

  1. Positioneer de melkkan zo dat het uiteinde van je stoompijpje net onder het oppervlak van de melk zit.
  2. Zet vervolgens je stoompijp volledig open, blijf met je kannetje nog redelijk aan de oppervlakte om lucht in de melk te blazen. Je hoort een licht sissend geluid. Met je ene hand houd je het kannetje vast en de andere hand leg je tegen het kannetje aan om de temperatuur in de gaten te houden.
  3. Na een aantal seconden (afhankelijk van je stoompijpje) zak je met je stoompijpje iets verder de melk in. Hiermee creëer je een draaikolkje in je melk die ervoor zorgt dat de grote bubbels uit je melk verdwijnen. Je ontwikkelt hier meer gevoel voor door veel te oefenen.
  4. Wanneer het kannetje te warm wordt om vast te houden tik je waarschijnlijk bijna de 70 graden aan en mag je de stoompijp uitzetten.
  5. Zodra je stoompijpje uit staat, kun je het kannetje hieronder vandaan halen. Tik met het melkkannetje rustig op het aanrecht. Mogelijke bellen tik je er nu uit.
  6. Vervolgens wals je de opgeschuimde melk met rustig ronddraaiende bewegingen totdat het een spiegelglad soepel melkje is.

Blaas vervolgens de laatste stoom nog even uit je stoompijpje in een schoon doekje. Zorg dat je geen melkresten achterlaat.

Schenken

Elk stoompijpje is weer anders, daarom is het melk opschuimen voornamelijk een kwestie van oefenen en comfortabel worden met de melk, je kannetje en de stoompijp. Maar wanneer je dit onder controle hebt, kom je bij de volgende stap: schenken. Het is van belang dat je de melk eerst onder de koffie door laat lopen, zodat wanneer je een slokje neemt je de smaak van koffie proeft. Daarnaast creëer je hiermee een bruin oppervlak waar je vervolgens op kunt tekenen. Hoe doe je dit? Door je kannetje iets hoger te houden zal de melk onder het oppervlak van de créma duiken. Rustig maar vlot schenken zorgt ervoor dat de bruine kleur van de créma aan het oppervlak intact blijft. Als het kopje ongeveer tot de helft is gevuld met melk, is de créma gebroken. Vervolgens ga je beginnen met tekenen. Je kunt het kannetje nu dichter bij het oppervlak houden, zo leg je als het ware de tekening op je tekenvlak. Hoe hoger je het kannetje houdt, hoe dunner de melk in je kopje komt. Je begint dus hoog en pas wanneer je wilt beginnen met je latte-art houd je het kannetje dichterbij om met de melk te tekenen. Blijf oefenen totdat je de perfecte balans vindt tussen de hoogte en de snelheid van het schenken. Wees niet bang om vlot door te schenken, maar wees ook niet te gehaast.

Handige tips

  • Is je melk te dun? Het wordt moeilijk om dan een tekening te maken, zorg dat je tijdens het schuimen meer lucht in je melk blaast.
  • Is je melk te dik? Je hebt te veel schuim en geen controle over je tekening, zorg dat je tijdens het schuimen minder lucht in je melk blaast en sneller overgaat naar het kolkje.
  • Te voorzichtig gieten zorgt ervoor dat het schuim bovenin de melkkan blijft en je het meest vloeibare gedeelte eerst opschenkt. Dit maakt het moeilijk om te tekenen omdat je straal waarschijnlijk te dun is.
  • Wil je meer schuim? Houd je kannetje horizontaler.
  • Wil je minder schuim? Houd je kannetje verticaler.
Hulp bij het schuimen?
Haal de Sage met automatische melkfunctie!

Sage ontwikkelt espressomachines die ongeëvenaard zijn binnen deze prijsklasse. Jouw melk is altijd perfect en ready voor de beste latte-art.