Interview met Marten van MOMA
More than milk Amsterdam, kortweg MOMA, is ontstaan vanuit het idee dat er rondom Amsterdam meer dan genoeg melk wordt geproduceerd om de hele stad te voorzien, maar in de werkelijkheid gaat maar een klein deel daar echt naar toe. Daar wilde Marten graag verandering in brengen. Hij slaat samen met de biologische boerderij 'De Groene Griffioen' de handen ineen om de anonimiteit van de melksector te verkleinen en het stukje landschap met de stad te verbinden. En dat proef je, de melk is vol en romig. Precies zoals melk hoort te smaken.
Hoe ben je in de melksector terecht gekomen?
'Tijdens mijn studie Sustainable Development werkte ik als bijbaantje bij een melkveehouder in Ouderkerk a/d Amstel. Ik kwam er toen achter dat de melkprijs enorm laag was, nog onder de kostprijs. De boer had een enorme passie en liefde voor het boerenambacht, maar het verhitte publieke debat over de landbouw overheerste. Ik merkte dat er een toenemende waardering voor ambacht kwam en meer behoefte aan lokaal voedsel. Daar wilde ik op inspelen. Zodoende ontstond MOMA, om de afstand tussen oorsprong en consument zo klein mogelijk te maken.
''De Groene Griffioen' is een biologische boerderij. Wat houdt dat in?'
Voor de boerderij, dat sinds 2009 een biologisch keurmerk heeft, is respect voor mens, dier en milieu erg belangrijk. Op een biologische boerderij moeten de koeien naar buiten, hebben ze meer ruimte in de stal, gebruiken ze nooit preventieve medicatie zoals antibiotica en wordt er geen kunstmest gebruikt. Daarnaast liggen er 200 zonnepanelen op het dak, wat genoeg is voor al het energieverbruik op de boerderij.
'Wat voor ras koeien staan op de boerderij?'
Ze hebben bewust gekozen voor Montebéliarde-koeien, omdat deze minder kwetsbaar zijn voor ziektes. Daarnaast leveren deze koeien eiwitrijke melk. Dat is geschikt om kaas mee te maken en krijgt de melk een consistent en vol melkschuim.
'Hoe verwerk je de rauwe melk tot de melk die uiteindelijk wordt geleverd?'
De rauwe melk wordt dezelfde dag nog gepasteuriseerd, wat in houdt dat we het verwarmen tot 68 graden. Hierdoor dood je de meeste bacteriën, verleng je de houdbaarheid maar verliest het niet zijn smaak. Zou je het warmer verwarmen, dan krijg je een erg vlakke smaak. Vervolgens wordt het verpakt in onze flessen. Gemiddeld vullen we zo'n 400 flessen per dag. Wat we vandaag bottlen, wordt nog morgen geleverd in Amsterdam.
'Aan wie lever je de melk?'
Op dit moment lever ik aan diverse koffiezaken, ijssalons en sta ik op vrijdag op diverse plekken in Amsterdam Zuid en op zaterdag in Oost. Zo wil ik mijn melkproducten ook voor de particulier beschikbaar maken. Kijk op onze website voor de exacte plekken.
De RVS kannetjes van Motta hebben de juiste verhoudingen en een spitse schenktuit die ze onmisbaar maken voor de echte barista!