Koffieproducerende landen en hun
smaaktonen
'Heb je een Ethiopische koffie voor me?’. Dit is een vraag die wij meermaals horen. Steeds vaker lijken mensen een specifieke smaak te ontwikkelen voor koffie uit bepaalde landen. Maar hoe komt dit eigenlijk? En wat is dan precies het verschil tussen de verschillende koffieproducerende landen, werelddelen en hun smaaktonen?
Laten we, om deze vraag te beantwoorden, eerst even kijken wat de koffieproducerende landen eigenlijk zijn. Zoals je kunt zien, groeit koffie vooral rondom de evenaar. Om precies te zijn, groeit de meeste koffie rond de 25ste en 30ste zuiderbreedtegraad. Deze strook noemen ze ook wel de ‘koffiegordel´. De grootste koffieproducerende landen zijn echter te vinden in Latijns Amerika, gevolgd door Azië. Ook Ethiopië is nog steeds een grote speler.
Koffie uit Zuid-Amerika
Eerst maar eens het allergrootste gebied van koffieproducerende landen: Zuid-Amerika. De grootste koffieproducerende landen in dit mooie werelddeel zijn toch wel Brazilië en Colombia. Deze landen hebben wereldwijd een goede naam, mede door haar hoge producties. Maar vergeet ook zeker niet de koffieproducerende landen Ecuador, Peru, Bolivia en Venezuela. Zuid-Amerikaanse koffies typeren zich vooral door milde smaaktonen van chocolade, mout en noten. Ook kun je wijnachtige smaaktonen terugvinden in deze koffietjes. Braziliaanse koffies hebben echter vaak een chocolade-ondertoon. Dit komt doordat deze bonen veelal in lagere gebieden groeit.
Koffie uit Centraal-Amerika
Hoewel Centraal- en Zuid-Amerika niet bijzonder ver van elkaar af liggen, zijn de smaken van deze koffieproducerende landen wel verschillend. Denk bij deze landen veelal aan lichte, citrusachtige smaken. Doordat er veel verschillende microklimaten zijn, is het echter lastig om een éénduidig smaakprofiel te schetsen.Neem bijvoorbeeld Guatemala, een land met 300 microklimaten en dus hele verschillende koffies. Is er dan geen overeenkomst? Absoluut! Zo’n 98% van de Guatemalteekse koffie wordt beschut verbouwd. En dat proef je ook terug in de kwaliteit. Mexico daarentegen heeft vooral koffies met lagere bodies, welke over het algemeen goed bruikbaar zijn in melkkoffies. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Koffie uit Afrika
Het grootste koffieproducerende land in Afrika is toch wel Ethiopië: het land waar het allemaal begon. Des te opvallender is het feit dat dit één van de koffieproducerende landen is waar de minste structuur in de koffieteelt is toegepast. Koffieplanten groeien door het hele land in het wild. Dit land is dan ook nog steeds een fantastische schatkamer voor onderzoekers. Want vele mutaties zijn nog steeds niet in kaart gebracht. Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat Ethopische koffies fruitig zijn. Ook kun je vaak een bloemig aroma terugvinden. Dit varieert echter van regio tot regio.Afrika bestaat natuurlijk uit veel meer landen dan Ethiopië, en er is dan ook goede koffie te vinden in Kenia, Rwanda, Burundi en Congo. Ook deze koffies krijgen vaak de titel van complexe specialty coffee. Genoeg om te proeven lijkt ons!
Koffie uit Azië
De grootste koffieteelt in koffieproducerende landen in Azië richt zich op robustabonen. Zo is Vietnam een grote speler in het koffielandschap, maar levert zij weinig tot geen arabicabonen. Het aandeel van arabicabonen neemt echter gestaag toe. Zo zijn Indonesië en India twee belangrijke koffieproducerende landen. Deze koffie omschrijven wij vaak als vol, met een lage aciditieit, zwaar, nootachtig en soms zelfs tabakachtig.Aangezien Indonesië meer dan 17.500 eilanden kent met alle haar eigen klimaat, varieert de koffie ook nogal. De bekendste gebieden zijn Sumatra, Java, Bali, Flores, Irian Jaya en Sulawesi.
Oké, maar wat is dan nu het verschil?
Smaak! Het ene koffieproducerende land is het andere niet. Daarbij verschilt het enorm per gebied, verwerkingsmethode, variëteit en plantage hoe de koffie smaakt. We kunnen echter wel stellen dat je voor wat meer chocolade-achtige tonen vooral bij Braziliaanse en Colombiaanse koffies moet zijn. Voor de wat lichtere, citrusachtige en bloemige koffies in Centraal Amerika en voor de hele fruitige koffies in Afrika. Houd je meer van wat kruidigere koffie? Kijk dan eens naar koffie uit Azië. Let op: dit zijn algemene observaties. Net zoals met alles in het leven, kent ook koffie vele uitzonderingen.
Ben je benieuwd geworden naar de verschillen? Kijk dan vooral eens even naar onze koffiebonen. Wil je meer weten? Schroom niet om onze barista’s om advies te vragen en ga even langs in onze branderij of bar. Laat ons vooral even je bevindingen weten. Smakelijk!
In de training Smaak & Geur staat het extractieproces van koffie centraal.