''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Soorten maalschijven: conisch of platte maalschijven?

Soorten maalschijven: conisch of platte

maalschijven?

Je hebt er mogelijk al eens wat over gehoord: conische en platte maalschijven. Maar wat is precies het verschil? En wat is dan eigenlijk het beste? Ons antwoord: het ligt eraan waar je het voor nodig hebt. Lees dus vooral verder en ontdek wat voor maalschijven bij jouw wensen passen.

Het is belangrijk om van tevoren stil te staan bij de aspecten die voor jou van belang zijn. Ben jij op zoek naar een maler voor in een koffiespeciaalzaak? Dan is precisie en kracht van groot belang. Of drink je graag thuis een bakkie in de ochtend en is het van belang dat je niemand wakker maakt? Een geruisloze maler dan graag!

Maar eerst, waarom een eigen maler? Dat wij groot voorstander zijn van het ‘op-het-moment’-malen, is geen geheim. Als je echt een lekker bakkie wilt zetten, is dit één van de vereisten. De belangrijkste reden hierachter is dat gemalen koffie niet lang vers blijft. Wanneer de bonen gemalen worden komt er zowel CO2 vrij als een conserveringsmiddel dat van nature in bonen zit. De aromatische oliën in de koffie oxideren versneld door het contact met de lucht. Dit betekent dat je veel aroma’s en daarmee veel smaak verliest. Lees hier meer over waarom je echt een eigen maler nodig hebt.

De vorm: conische of platte maalschijven.

Conische of platte maalschijven: wat is het verschil? Het eerste verschil is natuurlijk de vorm. Daarnaast is er een verschil in consistentie en hitte van de schijven.

Platte maalschijven

Platte maalschijven zijn twee platte, ronde schijven met aan de uiteinden gekartelde randen. Deze platte schijven zorgen voor een zeer constante en gelijkmatige maling. De smaakextractie wordt zo geoptimaliseerd. Het nadeel aan deze schijven is dat ze, in vergelijking met conische schijven, wat warmer worden tijdens het maalproces. Zodoende zijn ze meer geschikt in combinatie met keramiek dan metaal. En zijn ze af te raden om te gebruiken in een café waar veel koffie wordt geserveerd.

Voordelen:

  • Gelijkmatige maling

Nadelen:

  • Maalschijven worden snel heet
  • Vaak luidruchtiger

Conische maalschijven

De conische maalschijven, ook wel conische burr genoemd, hebben een kegelvormig maalmechanisme dat de koffiebonen zeer fijn kunnen malen. Het grootste voordeel aan deze conische vorm is dat er geen hitte wordt geproduceerd. Zo zijn ze dus ook zeer geschikt wanneer ze gemaakt worden van metaal. Nadeel is dat ze een iets minder constante maling geven. Hierdoor lever je iets in op de smaakextractie, maar win je zeker smaak doordat de koffiebonen helemaal niet verhit worden. Daarnaast zijn conische schijven vaak stiller.Voordelen:

  • Maalschijven worden niet verhit
  • Stiller

Nadelen:

  • Minder consistente maling

Conclusie

Wanneer je minder dan drie kilo verdeeld over de dag door je maler gooit, kan je prima voor platte maalschijven kiezen. De gelijkmatige maling zal een positieve invloed hebben op de smaakextractie. Wil je dat je maalschijven niet warm worden tijdens het malen, ga dan voor een conische maler. Deze zijn over het algemeen vaak ook wat stiller. Kijk in onze webshop welke maler bij je past. Ben je er nog niet helemaal over uit, kom dan langs één van onze bars om de malers in het echt te bekijken.

De Fellow Ode Maler

Onze lievelingsmaler als het gaat om filterkoffie en vergeet het prachtige design niet! De Fellow Ode Grinder is speciaal ontworpen om de beste maler te zijn op het gebied van filterkoffie: Aeropress, Chemex, French Press en meer.