''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Verse koffie: wat houdt dit eigenlijk in?

Verse koffie: wat houdt dit eigenlijk in?

Regelmatig wordt er bij aanschaf van koffie gevraagd naar de meest verse koffiebonen. Wat natuurlijk niet gek is, want wanneer je voedingswaren koopt, kijk je het liefste naar de meest verse items. Automatisch dus ook bij koffie: vers gebrande koffie. Maar wanneer is koffie eigenlijk vers? En is dat dan automatisch ook het lekkerst?

Wanneer je koffie in de supermarkt koopt, kan je niet altijd terugvinden wanneer de bonen zijn gebrand. Bij een specialty coffee zaak staat dit vrijwel altijd vermeld op de koffiezak. Voel je ook niet bezwaart dit even te vragen. De branddatum heeft namelijk wel degelijk invloed op de smaak.

Ontwikkeling van koffie
Tijdens het branden ontwikkelen er gassen, voornamelijk koolstofdioxide, in de koffieboon. Na het branden beginnen deze gassen weg te vloeien. Vooral de eerste paar dagen is dit zichtbaar aan het gebeuren; stop je vers gebrande koffiebonen in een ton of zakje zonder ventiel? Dan gaat je ton of zakje bol staan. Dit is niet erg, dit zijn dus gewoon de gassen die de vers gebrande boon nog aan het verlaten zijn.De eerste paar dagen komen de meeste gassen vrij. Dit beïnvloedt de smaak van jouw koffieboon op een negatieve manier. De boon is nog niet klaar om te gebruiken. Doe je dit wel dan ervaar je mogelijk smaken die je niet in je koffie wilt proeven, bijvoorbeeld: medicinale smaken of extreme bitters. Daarnaast ondervind je waarschijnlijk een ongelijke extractie en is het erg lastig om je koffie af te stellen.

Ideale branddatum
Koffie is geen bederfelijk product, dat wil zeggen dat je het gerust kunt consumeren na de uiterste houdbaarheidsdatum. Het is echter wel zo dat de aroma en smaak van de koffieboon na verloop van tijd veranderen en de intensiteit geleidelijk afneemt.Björn, koffiebrander bij Badeta Koffiebranders, concludeert het volgende: Na uitgebreid testen kunnen wij vaststellen dat vanaf 7 weken de meeste koffies ietwat muf beginnen te ruiken en de nuances in de smaakbeleving gedeeltelijk verloren zijn gegaan. Tussen 10 dagen en 4 weken blijken velen van onze singel origins en onze blend juist zeer goede extracties te geven en is de smaak op zijn best. Dit zijn geenszins absoluten maar zeker wel iets om in het achter hoofd te houden.Bedenk wanneer je koffiebonen koopt dus: wanneer ga ik de bonen gebruiken? Koop je ze om direct te consumeren? Of heb je nog een restje dat je eerst moet opmaken?

Hoe bewaar je koffie?
Om de smaak van je koffiebonen optimaal te houden, bewaar je de koffiebonen droog en afgesloten. Maal daarnaast je koffiebonen pas vlak voordat je de koffie gaat gebruiken. Wanneer de bonen gemalen worden komt er zowel CO2 vrij als een conserveringsmiddel dat van nature in bonen zit. De aromatische oliën in de koffie oxideren versneld door het contact met de lucht. Dit betekent dat je veel aroma’s en daarmee veel smaak verliest. Nog geen eigen maler? Lees dan eens waarom je echt een eigen koffiemaler nodig hebt.

Ons advies
Het is dus een misconceptie dat hoe verser de koffieboon hoe beter. Daarnaast is het optimale tijdbestek voor je koffiebonen een vrij subjectief onderwerp. Er zijn ontzettend veel variabelen die je in acht moet houden. Wij hebben espresso’s geproefd van koffie die 1,5 maand oud was en op dat moment echt een prachtige smaak ontwikkeld had. Maar ook koffie die op dat moment al over zijn hoogtepunt heen was.Ons advies is: laat je koffie minstens 7 tot 10 dagen rusten voordat je het gebruikt. Ga vervolgens aan de slag met je maling, proef en evalueer! En vraag bij twijfel altijd even aan je barista of koffiebrander wat zij adviseren.

Koffiebonen aanschaffen?

Bekijk onze webshop voor alle mooie koffiebonen! Vergeet niet af en toe terug te komen, want ons assortiment wisselt maandelijks.