''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Wat is Specialty Coffee en wat maakt het speciaal?

De term Specialty Coffee verwijst naar koffie van erg hoge kwaliteit. Dit wordt beoordeeld opsmaak, aroma en body.

De Specialty Coffee Association (SCA) beoordeelt koffies met een score tussen 0-100 doormiddel van cupping. Cupping is een gestandaardiseerde methode om koffie te proeven en te beoordelen. Als deze score hoger dan 80 is, mag een koffie specialty coffee genoemd worden.

Maar Specialty Coffee is niet alleen een score, Specialty Coffee kan alleen bestaan wanneer iedereen in de waardeketen van de koffieboon 100% toegewijd is aan het creëren van kwaliteit, van boer tot barista.

Dit begint dus bij de boer. De specialty coffee boer komt vaak uit een familie die al generaties bezig is hun aanpak te ontwikkelen en perfectioneren om de beste kwaliteit mogelijk te produceren. Deze koffies groeien vaak alleen op plantages op specifieke hoogtes en met een zeer specifiek klimaat. Bij specialty coffee boeren ligt de focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Enkel de bonen die perfect rijp en zonder gebreken belanden in de zak. Een specialty coffee boer is dus altijd bezig betere koffie te groeien. Dit gebeurd bijvoorbeeld door gebruik te maken van agroforestry of permaculture. Bij deze methodes groeien koffieplanten tussen andere gewassen om een gezonder ecosysteem te creëren wat beter is voor de grond én de koffieplanten. Ook aan het verwerkingsproces van de koffiebonen; het wassen, drogen en fermenteren, is vaak jaren van experimenteren vooraf gegaan.

Naast de boer is ook de afname belangrijk. Een koffieboer kan alleen maar blijven investeren in innovatie als hij daar de financiële mogelijkheid voor krijgt. Er moet dus een koper zijn die de passie voor koffie deelt met de boer, en hier een eerlijke prijs voor wilt betalen. Badeta werkt samen met The Coffee Quest, die koffie inkoopt met transparantie, samenwerkingen en kwaliteit als pilaren. Zo betalen wij per zak groene koffie van onze Brazilië Pedra Preta €99,- extra, zodat koffieboer Eduardo Ferreira de Sousa zijn experiment rondom agroforestry verder kan ontwikkelen.

De koffiebrander kan niet ontbreken in dit straatje. Bij specialty coffee worden de bonen volgens een perfect uitgekiemd brandprofiel gebrand. De brander steekt veel tijd en aandacht in het perfectioneren van het brandprofiel voor die ene specialty coffee boon.

Uiteindelijk moet, nadat er zoveel aandacht in het creëren van deze boon is gegaan, deze natuurlijk wel nog goed gezet worden. Getrainde barista’s zorgen ervoor dat de koffie goed wordt afgesteld op de maler, en besluiten volgens welk recept deze gezet wordt. Elke koffie komt weer anders uit de verf, en dus wordt de doorlooptijd en de hoeveelheid koffie voor elke koffie apart bepaald.

Dus wat is specialtycoffee en wat maakt het speciaal? Dit is vooral de passie en aandacht die overde hele keten aanwezig is, voor het creëren van het lekkerste bakkie.

Probeer de Brazilië Pedra Petra
En proef de kracht van agroforestry

Wil jij proeven hoe koffie smaakt die doormiddel van agroforestry groeit? Probeer dan onze Brazilië Pedra Petra!