''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

De Kunst van Koffie Branden

Inleiding:

Koffiebranden is een vak dat zowel kunst als wetenschap combineert, en het speelt een cruciale rol in hoe jouw ochtendbakkie smaakt. In deze blogpost nemen we een diepe duik in de wereld van koffiebranden, waarbij we de subtiele nuances en technieken ontrafelen die jouw koffie van gewoon naar buitengewoon tillen.

Het Brandproces:

Koffiebranden draait om het transformeren van de rauwe, groene koffiebonen in de rijke, aromatische bruine koffiebonen die we kennen. Het proces begint met de selectie van de juiste bonen, die onder anderen afhangt van hun variëteit, oorsprong, grootte en vochtigheidsniveau. Vervolgens worden de bonen in een koffiebrander geplaatst, waar ze eerst worden verwarmd tot een specifieke temperatuur. Dit proces, bekend als de 'eerste crack', is cruciaal: het is het moment waarop de bonen beginnen uit te zetten en de kenmerkende koffiearoma's vrijgeven. Het moment van de first-crack is belangrijk want het bepaald het vervolg van het brandproces.

Brandprofielen en Hun Impact:

Koffiebranders kunnen verschillende brandprofielen toepassen, variërend van licht tot donker, afhankelijk van de gewenste smaak. Licht gebrande koffie benadrukt vaak de unieke smaken van de boon, terwijl een donkere branding resulteert in een sterkere, meer robuuste smaak. Bij Badeta geven we de voorkeur aan een specifiek brandprofiel dat onze bonen het beste tot hun recht laat komen, zonder de complexiteit van hun natuurlijke smaken te verliezen. Dit is een hele kunst, want elke boon reageert anders op het branden. Voordat een boon bij ons in het assortiment komt zijn wij dus al 1-2 maanden aan het experimenteren met brandprofielen om het perfecte brandprofiel voor die koffieboon te vinden.

Omni-, filter en espresso roast:

Sommige branders kiezen voor aparte brandprofielen voor espresso en filterkoffies. Bij filterroast brand je de bonen wat lichter, zodat de smaken bij het zetten van een filter er mooier uitkomen, bij een espresso brandprofiel brand je de bonen iets donkerder, zodat er bij het zetten een espresso met mooie body, crema en extractie uitkomt. Bij Badeta hebben we gekozen voor omni-roast. Wij branden de bonen zo dat ze en als filter en als espresso er mooi uitkomen. Zo maken we het makkelijkerder voor de klanten die op verschillende manieren koffie zetten, en kunnen wij door minder variëteiten met minder voorraad werken, en jou dus nog versere koffie bieden.

Het Belang van Koelen en Opslag:

Na het branden is het koelen van de bonen net zo belangrijk. Dit stopt het brandproces en behoudt de versheid. Opslag speelt ook een cruciale rol; bonen moeten in een luchtdichte container worden bewaard om hun smaak en aroma te behouden.

Conclusie:

Koffiebranden is een kunst die diepgaande kennis en nauwkeurigheid vereist. Bij Badeta zorgen we ervoor dat elk aspect van het brandproces zorgvuldig wordt uitgevoerd, om je de beste koffie-ervaring te bieden. Dus de volgende keer dat je geniet van je Badeta koffie, bedenk dan de zorg en passie die erin is gestoken.

Vers gebrand, vers gemalen?
Als wij het meeste uit elke boon proberen te halen, dan wil jij dat toch ook?

We hebben je netgeleerd over hoeveel tijd en moeite er in zit om het brandprofiel te vindenwaar de smaken van elke boon het best naar voren komen. Dan is het toch zondeals die smaken snel vervliegen als je gemalen koffie koopt? Malers kunnenheel duur zijn, maar een instapmodel die wij enorm aanraden valt behoorlijkmee. Wat ons betreft elke euro waard!