''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Koffie als seizoensproduct

Koffie als seizoensproduct

Kan jij jouw favoriete koffie niet het hele jaar kopen? Dat komt omdat koffie, net zoals landbouwproducten, een seizoensproduct is. Koffie wordt ingekocht als groene boon en daarna met liefde gebrand door onze brander. Seizoen en versheid zijn hierbij cruciaal voor jouw specialty coffee.

Seizoensproduct

Koffie kunnen we zien als seizoensproduct, omdat de oogst maar één of max twee keer per jaar is. Vaak is er een hoofd oogst en een tweede kleinere oogst. De duur van deze oogst is verschillend per land, kijk voor de periode in de oogstkalender. De oogst periodes zijn altijd maar een aantal maanden, behalve in Colombia. In Colombia is sprake van een microklimaat waardoor er altijd een goed gebied is om te oogsten.

Versheid

Er zijn veel verschillende invloeden op de versheid van  je koffie na het branden, maar ook bij de groene koffie. Hoe langer het duurt tot de koffie wordt gebrand zal de kwaliteit van de koffie achteruit gaan. De versheid tot branden is per koffie verschillend en kan uitlopen van maanden tot een jaar.  De versheid van de groene koffie wordt bepaalt door de organoleptische (werking op zintuigen) kwaliteiten.

De versheid kan worden verlengd door de koffie vacuüm te verpakken, koel en droog te bewaren. Vermijd direct zonlicht. Het is daarnaast belangrijk dat er geen vocht bij de groene boon kan komen.

Wil jij meer lezen over de versheid van gebrande koffie? Lees ons artikel.

Slechte groene koffie

In het Engels zijn er twee termen voor slechte koffie. Als eerste past crop, dit is koffie die al een jaar oud is. De groene koffie kan zijn kwaliteit verliezen door het oxideren. De vetten in de boon breken af, en de aroma’s en smaken veranderen hierdoor.

Daarnaast is er de term old crop, als de koffie onder slechte omstandigheden zijn opgeslagen en het vochtgehalte veranderd. Hierdoor krijgt de koffie een houtige, muffe slechte smaak. Old crop kan ook ontstaan door slecht omstandigheden bij de koffieproducent in land van herkomst.

Zin in een vers bakje koffie? Kom langs in één van onze winkels of ga zelf aan de slag met onze specialty coffee!

Meer leren over koffie?
James Hoffmann - How To Make The Best Coffee At Home

Voor elke thuis barista die nog meer kennis wil krijgen over zijn bakje koffie.

In dit boek leer je alles van de beste koffie tot koffiemachines en accessoires voor thuis.