''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Van koffie als vijand tot koffie als beste vriend - Ethiopië Shakisso

Van koffie als vijand tot koffie als beste vriend

De Betoverende Reis van Haile Gebre: grondlegger van Guji Koffie

Bij Badeta geloven we dat elke koffie een verhaal vertelt, maar soms is het moeilijk bij een slok koffie voor te stellen welk verhaal er achter die koffie schuilt. Vandaag nemen we je mee door een betoverende reis van de man achter onze Ethiopië Shakisso: Haile Gebre

Profiel van onze Ethiopië Shakisso

De Ethiopië Shakisso belichaamt klassieke en uitgesproken Guji-karakters, met subtiele tonen van citrusvruchten, bloemen en munt. Elke smaak wordt rustig op je over gebracht wat de koffie bijna een theeachtig karakter geeft. Wat deze koffies nog specialer maakt, is het verhaal van Haile Gebre, de vader van Guji-koffie en de oprichter van Shakisso, een boerderij  van 640 hectare waar de koffieplanten midden in het bos groeien.

Haile’s Verhaal

Voor Haile is koffie zowel vijand als vriend. Op tienjarige leeftijd vluchtte Haile met zijn familie van hun huis in de buurt van Yirgacheffe omdat feodale heren het land opeisten voor grootschalige koffieproductie. Ondanks dat hij de zoon is van een kleine koffieboer, voelde Haile zich verraden door de boon. Het kostte jaren om zijn jeugdvijand om te zetten in een dierbare vriend.

Na een kortstondig verblijf aan de Universiteit van Addis Ababa in zijn twintiger jaren, trad Haile toe tot de marine in 1972. Zijn superieuren merkten zijn slimheid op en plaatsten hem in de afdeling engineering en navigatie. Maar voor Haile kwam deze rol zonder uitdaging, dus keerde hij terug naar de universiteit.

Haile's gevangenschap en overheidsdienst

Het heen en weer gaan tussen het leger en de universiteit baande op de een of andere manier de weg naar een overheidsbaan. Voor Haile was dit opnieuw een kans om zinvol werk voor zijn land te doen. Haile werkte voor het Ministerie van Landhervorming en het Coöperatief Instituut in Awassa van 1973 tot 1976. Haile stond bekend als een gepassioneerde en uitgesproken ambtenaar, soms te uitgesproken voor sommige superieuren. Zijn actieve benadering van gevoelige sociale kwesties leverde hem uiteindelijk een gevangenisstraf van 3 jaar op. Na zijn vrijlating besloot Haile Ethiopië te verlaten om Bedrijfskunde te studeren.

Na vijf jaar studeerde Haile af in 1984 en keerde terug naar Addis Ababa om Coöperatief Management te onderwijzen. Van daaruit werd hij de regionale gouverneur van Oromia en richtte de Coöperatieve Bank van de Oromia Cooperative Union op, met een specifieke focus op koffiecoöperaties.

Verzoening met Koffie

In 2001 verzoende Haile zich met koffie. Samen met zijn vrouw en zeven dochters keerde hij terug naar zijn koffieroots en vestigde zich in de hooglanden van Guji. Daar erfde hij een stuk familiegrond geschikt voor koffieteelt. Haile begon groot te dromen. Hij verspreidde zaailingen onder de lokale bevolking en overtuigde hen ervan dat deze gewas hun leven zou veranderen.

In de laatste vijftien jaar zag Haile Guji veranderen van een veehouderijgebied naar een koffieregio. Dit is te danken aan zijn pioniersgeest en de samenwerking tussen Tesfaye Bekele (Suke Quto Farm) en Menno Simons (oprichter van Trabocca). Samen met zijn twee vrienden, Menno en Tesfaye, plaatste Haile Guji-koffie op de kaart. Vandaag de dag zijn er meer dan 45 wasstations en 55 droogmolens opgericht sinds de introductie van koffie in de Guji-zone. Met dit project heeft Haile met zijn compagnons ontzettend veel betekent voor de lokale bevolking. Van koffie als vijand tot koffie als vriend en drijfveer van sociaal en economisch succes dus, dat is het verhaal van de Ethiopië Shakisso.

Geniet van de koffie en neem er vooral nog eentje!

Ethiopië Shakisso
Probeer de Ethopië Shakisso ook thuis

Zo roerig als het leven van Haile Gebre was, zo rustig is deze koffie. Mooi lichte tonen van mandarijn, munt en jasmijnthee maken deze koffie een doordrinker. Prachtig als espresso en verassend als filter.