''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Waarom de allerverste bonen niet het lekkerst zijn

Wist je dat de allerverste bonen niet het lekkerst zijn?

Het belang van het ontgassingsproces na het branden.

We vertellen je het liefst niet alleen dat iets zo is, maar ook waarom dat zo is. Dus vandaag vertellen we je wat meer over het ontgassingsproces na het branden, en waarom de aller verste bonen niet de lekkerste zijn.

Op onze branderij zijn we elke dag bezig het brandproces te perfectioneren voor elke boon. Zo zorgen we dat elke boon het best tot zijn recht komt als jij er een bakkie van zet. Tijdens het branden ondergaan de bonen tal van chemische veranderingen, waarbij een van de belangrijkste processen de vorming van koolstofdioxide (CO2) is. Dit gas wordt gevangen in de celstructuur van de boon, en dit is waar ontgassing om de hoek komt kijken.

Ontgassing

Direct na het branden hebben koffiebonen een periode van ontgassing nodig. Gedurende deze tijd ontsnapt de opgehoopte CO2 uit de bonen. Dit is een cruciale stap om de optimale smaak te bereiken bij het zetten van koffie. Hoewel sommige ontgassing onmiddellijk na het branden plaatsvindt, gaat het proces nog enkele dagen tot weken door.

Waarom niet meteen gebruiken?

Je zou denken dat de aller verste bonen het beste smaken, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Onmiddellijk na het branden zijn koffiebonen vaak nog vol met CO2 en hebben ze niet hun optimale smaakprofiel bereikt. Het zetten van koffie met deze bonen kan resulteren in een overmatige hoeveelheid bubbels en schuim, wat de smaak en textuur van je koffie negatief beïnvloedt.

Geduld

Het wachten op de juiste ontgassing is een essentieel onderdeel van het koffieproces. Het grootste deel van de ontgassing is gebeurd tussen 5-7 dagen na het branden. Na deze tijd is de overtollige CO2 ontsnapt, waardoor de bonen hun volle smaakpotentieel bereiken. Dit verschilt echter per boon. Ook ontstaat er bij wat donkerder gebrande bonen meer CO2, en hebben ze dus wat langer de tijd nodig om te ontgassen. De periode tussen een paar dagen en een na het branden wordt beschouwd als het optimale tijdsbestek om koffie te zetten. Dan zijn de bonen goed ontgast, en hebben ze nog niks van hun smaak verloren. Na een maand beginnen de bonen langzaam hun smaak wat te verliezen, maar tot zeker 2 maanden na het branden zijn de bonen nog vol van smaak!

Het ventiel

Dacht jij ook dat het ventiel in de koffiezak bedoeld was om de koffie te kunnen ruiken? Je bent niet de enige! Dit ventiel is echter bedoeld voor de ontgassing. Het is zo gemaakt dat er wel CO2 uit de zak kan ontsnappen, maar geen zuurstof de zak in kan komen. Zo kunnen de bonen rustig ontgassen zonder hun smaak te verliezen.

Dus,  hoewel het verleidelijk is om meteen de allerverste bonen te gebruiken, onthoud dat je de bonen en jezelf te kort doet! Wij hebben bij onze Blend bijvoorbeeld ontdekt dat deze minstens een week nodig heeft om goed te ontgassen.

Onze allemansvriend
We hebben je net geleerd dat onze Blend zeker 7 dagen moet ontgassen, maar dan heb je ook wat!

De Blend is het perfecte instapmodel voor iedereen die nieuw is in specialty koffie. De Blend is de perfecte dagelijkse koffie. En de Blend is makkelijk af te stellen in elk apparaat. Dat is waarom we 'm onze allemansvriend noemen. Ben jij ook fan?