''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Mijn koffie smaakt niet lekker, hoe komt dat?

Mijn koffie smaakt niet lekker, hoe komt

dat?

Je bent thuis je uiterste best aan het doen om de knapste bakkies te zetten, maar op de een of andere manier lukt het maar niet. De koffie die jij uit je machine haalt, lijkt in de verste verte niet op de koffie die je o.a. bij Badeta voorgeschoteld krijgt. Waar ligt dit aan en wat kun je hieraan doen? We geven je graag een paar tips om erachter te komen waar het probleem ligt en hoe je dit vervolgens oplost.

Het is soms lastig om precies te omschrijven wat er niet goed is aan je bakkie. Soms is het enige dat je kunt zeggen, dat het simpelweg niet smaakt. Een slechte koffie is, om er meer woorden aan te geven, akelig zuur of juist extreem bitter. De koffie heeft een wrang mondgevoel, is erg waterig of heeft geen aroma. Ook kan een koffie geen nasmaak hebben of een vreemde medicinale smaak. Waar gaan we beginnen?

Branddatum

Makkelijk punt om even te controleren is de branddatum. Eenmaal gebrand en luchtdicht afgesloten behoudt koffie zijn smaken en aroma’s een paar maanden. Daarna zal oude koffie niet bederven, maar wordt het muf en verliest het zijn smaak. Dit gebeurt overigens ook sneller wanneer het eerder in contact komt met lucht. Daarom raden wij aan je koffie altijd vers te malen. Te verse koffie daarentegen kan ook problemen geven. De eerste paar dagen na het branden komen de meeste gassen vrij. Dit beïnvloedt de smaak van de koffieboon op een negatieve manier. De boon is nog niet klaar om te gebruiken. Doe je dit wel dan ervaar je mogelijk smaken die je niet in je koffie wilt proeven, bijvoorbeeld: medicinale smaken of extreme bitters. Daarnaast ondervind je waarschijnlijk een ongelijke extractie en is het erg lastig om je koffie af te stellen. (Lees meer over te verse koffie)

Koude of ongeschikte kopjes

Wat vaak vergeten wordt, is het belang van je kopje. Net als bij wijn is de vorm en het materiaal van je drinkgerei, nu dus je espressokopje, van belang voor de smaak. Denk aan de vorm, het formaat, de temperatuur en het materiaal van je kopje. Dit speelt allemaal een grote rol in de beleving van de smaak en geur van je koffie. (Lees meer over het perfecte espressokopje)

Het ontbreken van een koffiemolen

Wanneer jij je koffie in de winkel laat malen komt er lucht bij en gaat het oxideren. Het verliest zijn smaak en aroma’s. Daarnaast kun je de maalgraad niet meer aanpassen, en dit is iets wat ze in een koffiebar aan de lopende band doen. Wanneer een koffie te bitter is heb je soms te maken met overextractie. Wat kun je hieraan doen? Maal je koffie grover of verminder de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Wanneer een koffie te zuur is heb je soms te maken met onderextractie? Maal dan je koffie fijner of verhoog de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Wanneer je geen eigen koffiemolen hebt, zijn dit allemaal aanpassingen die je niet kunt doen. (Lees meer over waarom je een eigen koffiemolen nodig hebt)

Een slecht onderhouden koffiemolen

De maling van je koffie kan je bakkie pleur maken of breken. Het herhaaldelijk malen van koffiebonen in je maler laat een laagje koffieolie achter op de maalschijven. Na een tijdje wordt de olie muf en geeft dit smaak mee aan de verse bonen die je er doorheen gooit. Drink jij voornamelijk donker gebrande koffie, dan geeft dit nog meer oliën en vetten af en zal je maler sneller problemen ervaren.

Slechte bonen

Sorry, maar sommige bonen gaan je nooit geven wat je wilt. Bonen die zijn geteeld zonder zorg en in een karakterloos terroir, zullen nooit uitzonderlijke koffie geven. Check daarnaast wat voor branding je bonen hebben. Een te lichte branding kan voor vlakke, zure espresso’s zorgen. En een te donkere branding zorgt dan weer voor veel bitterheid in je bakkie.  Zorg er daarom voor dat je geïnformeerd bent over de bonen, waar ze vandaan komen en de verwerkingsmethoden. (Lees meer over verwerkingsmethoden)

Altijd lekkere koffie in huis?
Probeer onze blend!

Onze allemansvriend! Houd jij van weinig aciditeit en mooie volle smaken? Dan raden we je zeker aan om onze Blend te proberen.