''Gratis verzending op alle bestellingen vanaf €30,- (NL)’'

Koffietrip maart 2020: Ethiopië

Koffietrip maart 2020: Ethiopië

Afgelopen maand zijn we op vierdaagse trip naar Ethiopië geweest. Ons reisgenootschap bestond uit Michiel van de Coffeequest en Vincent van Tigershark coffee. Het doel van onze koffietrip was om nieuwe koffies te ontdekken, plantages en washingstations te bezoeken en nieuwe relaties te ontwikkelen.

Onze reis begon in de hoofdstad van Ethiopië: Addis Abeba. Een enorm indrukwekkende stad met meer dan 3,5 miljoen inwoners. Een korte kennismaking (lees: even kort de lokale bar-dancing ingedoken) en de volgende ochtend vanuit daar vertrokken met een binnenlandse vlucht naar Jimma, het zuidwesten van Ethiopië. De gewassen koffies noemt men hier Limu en de naturals duidt men aan als Jimma (of Djimmah.)

Tokuma Group

Vanuit daar gingen we naar Agaro om kennis te maken met de Tokuma Group. Dit is een groot coöperatief van ongeveer 1.300 boeren uit dezelfde streek die hun handen ineen hebben geslagen en een eigen washing station zijn begonnen. Hier hebben ze laatst een investering gedaan in een eco-pulper, waar ze nu volop mee aan het testen zijn. Dankzij de eco-pulper is er 80% minder water nodig dan voorheen om de koffiebonen te wassen. Er is in dit proces namelijk geen fermentatie meer nodig om het slijmvliesje van de koffieboon af te weken. Hoe dit de smaak beïnvloed wordt nog onderzocht, maar vanwege de verkorte fermentatie zijn de verwachtingen dat de koffie ‘cleaner’ wordt. Een aantal boeren experimenteerde al met een extra fermentatie achteraf waardoor de koffie toch nog wat extra complexiteit krijgt.Wat ons vooral opviel aan de plantages is dat deze erg vrij werden gelaten en de natuur zijn werk mocht doen. Het grote verschil met bijvoorbeeld Colombia waren ook de zeer oude koffieplanten, wat soms wel koffiebomen waren geworden. Ook gebrek aan enige herbicides en pesticides deed ons goed!

Cupping

Na ons bezoek aan de Tokuma Group hebben we nog een snel bezoek gemaakt aan het Talissa Washing Station. Vanuit daar zijn we weer teruggegaan naar Addis Abeba voor in totaal drie cupping-sessies verdeeld over twee dagen waarin we meer dan honderd koffies zijn gaan proeven. Onze eerste cupping sessie was met Teddy van BNT Coffee; exporteur van Ethiopische koffie.Hier stonden een aantal prachtige gewassen koffies op tafel uit Guiji. Daarna gingen we op bezoek bij het zusterbedrijf TAFDAG voor een volgende cupping.

Funfact: dit is letterlijk het zusterbedrijf van BNT, het is namelijk opgericht door de 7 broers en zussen van Teddy: elke eerste letter van de voornamen vormt samen TAFDAG. Nu denk je mogelijk; waar is de zevende letter dan? Nou, de zevende broer of zus had een voornaam met de letter W en dat vonden ze niet passen. Wij vonden persoonlijk TAFDAWG wel een leuke optie...

Onze laatste dag hebben we doorgebracht bij Addis Exporter voor een laatste cupping. Zij zijn een van de oudste en meest gerespecteerde koffie-exportbedrijven in particulier bezit in Ethiopië. Inmiddels is Mike hier de chef, hij heeft ons na de cupping nog meegenomen de stad in. Hier was ook het 'Orakel der Ethiopische variëteiten' aanwezig: Getu Bekele. Hij weet alles over de eindeloze variëteiten van Ethiopische bodem en heeft hier een boek over geschreven: https://counterculturecoffee.com/shop/merchandise/a-reference-guide-to-ethiopian-varieties

In totaal hebben we ontzettend veel koffies mogen proeven uit allerlei verschillende streken in Ethiopië. Van gewassen tot ongewassen koffies. Uiteindelijk hebben we drie koffies gekozen die we willen toevoegen aan ons assortiment. Een boon uit de Limu regio, die de huidige Ethiopië in de blend gaat vervangen. Daarnaast komen er dit jaar twee nieuwe single origins: een gewassen boon uit de Guji regio en een natural uit Yiracheffe.

Het belang achter onze koffiereis

Wij hechten er veel waarde aan om met eigen ogen te zien wat er op de koffieplantages gebeurd. Certificaten hebben niet de waarde waar wij op willen vertrouwen. Het is voor ons belangrijk om met eigen ogen te zien waar onze koffie vandaan komt. Hoe ziet het gebied eruit en hoe worden de koffieplanten verzorgd en verwerkt. Hoe is het leven voor de boeren en waar hebben zij meer hulp en/of kennis bij nodig.Je ontmoet de boeren, hun families en alle mensen die hard werken om een mooie koffieboon te produceren. Door middel van dit soort bezoekjes bouw je aan een long-term-relationship, waarin je de processen en groei van elkaar meemaakt. Het gevoel dat wij hebben bij de koffiebonen die we verkopen is daarom ook erg groot. We kennen het product en de mensen die hier met liefde aan hebben gewerkt en vinden het prachtig om dit product vervolgens in onze eigen winkel te mogen verkopen.

Heb jij nu helemaal zin gekregen in een heerlijke koffie uit Ethiopië en kan je niet meer wachten? Bekijk dan de koffies in onze winkel.

Moccamaster
Wij vinden koffie uit Ethiopië heerlijk op de filter. Met de Moccamaster zet je binnen een handomdraai een heerlijke bak filter.

Moccamaster zet een volle pot in 6 minuten. Het mooie aan de Moccamaster is dat deze de perfecte zettemperatuur van 92º – 96º aanhoudt. Bij deze temperatuur lost het water de aroma-bevattende oliën op, dit geeft een ideale balans tussen zuur en bitter.